Město nových příležitostí

Jednou z nejdůležitějších priorit obecních institucí je hospodářský rozvoj. Strategie rozvoje obce na léta 2007-2013 zohledňuje potřeby dynamicky se rozvíjejícího se trhu s nemovitostmi a služeb v oblasti turistiky. Strategie Wieliczki předpokládá rovnoměrný rozvoj města i obce s přihlédnutím na rozvoj obytných a komerčních prostor s důrazem na turistiku a průmyslová centra. V souladu s předpoklady Několikaletého investičního plánu na léta 2007- 2013 bude realizováno 300 úkolů v rámci 18 klíčových projektů v celkové sumě 448 mil. zł.

Na několikaleté investiční projekty, týkající se výstavby kanalizace a dopravní infrastruktury, bylo vyčleněno celkem 200 mil. Náklady na investice jsou čtyřnásobně vyšší než v předcházejících letech. Tempo rozvoje je zřetelně viditelné v rozpočtu obce na rok 2008, který předpokládá nárůst investičních výdajů o téměř 100% ve srovnání s uběhlým rokem. Hlavní investiční plány jsou shodné s přijatým Několikaletým investičním programem a Strategií rozvoje obce Wieliczka, které zohledňují investice související s rozvojem turistiky a budováním turistické základny. Pokračuje výstavba bazénu, který vzniká v rámci Vzdělávacího a rekreačního centra se sálem pro tisíc osob.

Realizovaný je rovněž program komplexní revitalizace města s přestavbou starobylého náměstí a revitalizací městské zeleně včetně Parku A. Mickiewicza. Horní náměstí (Rynek Górny) s bohatou historií, pocházející z roku 1290, má plnit roli „Salónu města" spolu s blízkým tržištěm s plánovaným mnohafunkčním interiérem. Záměrem představitelů města je zatraktivnění a oživení míst, která jsou v současné době zanedbaná a málo zajímavá, i když leží v blízkosti solného dolu a významných historických objektů.

S cílem uchování kulturního dědictví a zlepšení estetické tváře města obec každoročně podporuje obnovu starobylých domů a kapliček a vymezuje na tento účel z rozpočtu obce více než 800 tisíc. Atraktivní a historická místa s novou tváří budou tvořit bohatou nabídku pro turisty přijíždějící z celého světa.


Tagi