Město mnoha atrakcí

Solný důl, považovaný za první zázrak Polska, byl již v roce 1978 zapsán - jako jeden z prvních 12 objektů - na Seznam světového kulturního a přírodního dědictví UNESCO. „Starobylý solný důl ve Wieliczce představuje jediný hornický objekt na světě, který je bez přestávky činný od středověku do současnosti. Jeho originální důlní díla - chodníky, úpadnice, dobývací komory, jezera, šachty, šachtice (....) ilustrují všechny etapy rozvoje důlní techniky v jednotlivých historických obdobích." - tak zní úryvek zdůvodnění pro zápis solného dolu na seznam UNESCO.

Řada starobylých památek je připomínkou bohaté historie a solných kořenů hornického města. Do třináctého století sahají rovněž dějiny wielického hradu, který od počátku plnil roli správního sídla krakowských žup - salin (tj. dolů a solivarů v Bochni a Wieliczce) a ve kterém často pobýval v pozdější době král Kazimír Veliký. Dodnes zachovalý urbanistický základ středu města v šachovnicovém uspořádání pochází z dob Kazimíra Velikého; podobně jako fortifikace s 29 baštami, ze kterých se do dnešních dob zachovala jedna, pocházející z XIV. stol.

V současné době je na hradě umístěno Muzeum krakowských žup, které má ve svých sbírkách mj. největší na světě kolekci solniček, poklady z doby bronzové a expozici věnovanou wielické historii.V blízkém sousedství hradu se nachází Farní kostel sv. Klementa. Wielická klasicistní fara pochází z XIX. stol., ale zachovaly se také fragmenty pocházející z XII. a XIV. stol. Za pozornost stojí barokní kaple Morsztynů z roku 1693 a volně stojící zvonice věnovaná na konci XVII. století králem Janem III. Sobieským.

Wieliczka je městem parků, zelených ploch a kouzelných zákoutí, ke kterým nepochybně patří malebná i Alej Jana Pavla II. vedoucí turisty z šachty Daniłowicza směrem k starobylému náměstí. Na jižním průčelí náměstí se tyčí Palác Przychockých postavený koncem XVIII. století, v tomto období vznikl další nádherný palácový komplex patřící rodině Konopků – nyní je zde sídlo Institutu národní paměti.

Procházíme-li Alejí Jana Pavla II., jen těžko si můžeme nepovšimnout okázalé, neogotické budovy z červených cihel - známé Sztygarówki. Tato stavba byla postavena v roce 1898 na počest císaře Františka Josefa I. u příležitosti 50. letého výročí jeho vlády. Reprezentativní budova, projektovaná prof. Tadeuszem Dołęga-Mostowským, podle vzoru Collegium Novum Jagiellonské univerzity, byla ve své více než stoleté historii sídlem mnoha institucí: Hornické školy a Salinárního muzea, Městské domu kultury; v současné době v budově sídlí Okresní úřad.

Do architektonického panoramatu města patří řada nádherných památek sakrálního umění; např. modřínový kostelík sv. Šebestiána, který založil roku 1582 Sebastian Lubomirski jako děkovné votum za záchranu před epidemií cholery. Interiér kostela zdobí unikátní vitráže a polychromie od Włodzimierza Tetmajera. Tato památka se - podobně jako dřevěné kostelíky v Podstolicach a Grabiu – nachází na Stezce dřevěné architektury (Szlak Architektury Drewnianej).

Klášter františkánů svou důstojnou siluetou mimořádným způsobem vyniká v panoramatu města. Kostel sv. Františka z Assisi a klášter františkánů – reformátorů je první zděnou svatyní v provincii reformátorů v Malopolsku, vybudovanou v I.pol. XVII.stol. V kostele se nachází svatostánek Milostivé Matky Boží Kněžny Wieliczki a Sluhy Božího Bratra Alojzego Kosiby, spojeného částí svého života s klášterem.

V sousedství kláštera, na místech bývalého středověkého panského dvora „Tur”, vznikla v roce 1811 Turówka; tato budova plnila funkci solivaru, v dalších letech sloužila jako místo pro ubytování vojáků, sklad a prodejna a spedice soli. Dnes se v restaurovaném objektu nachází čtyřhvězdičkový hotel Turówka.

Wieliczka - město, přátelské vůči turistům i svým obyvatelům, se může pochlubit bohatým kulturním kalendářem, ve kterém najdeme: Music Summer Festival, Festival staré hudby, Straussovské koncerty nebo podzemní Novoroční koncerty. K pravidelným událostem patří: každoroční podzemní Mezinárodní turnaj společenského tance SALTCUP či celopolský automobilový závod věnovaný památce dvou vynikajících závodníků J. Kuliga a M. Bublewicza. V polovině července se již tradičně koná velký svátek města - Dny sv. Kingy - patronky horníků ze solných dolů. Září 2008 bude ve Wieliczce nepochybně plynout ve znamení letní prémie 65. Tour de Pologne – Mezinárodního cyklistického závodu.

Wieliczka se rovněž může pochlubit bohatým, amatérským, uměleckým životem, v rámci kterého zde působí čtyři sbory „Lutania”, „ Camerata”, „Ziarenko”, sbor Jana Pavla II., dále regionální soubory: „Mietniowiacy”, „Raciborsko” a dechové orchestry z Podstolic, Byszyc a Kopalni Soli (Solného dolu). Hudební nadání obyvatel Wieliczky bylo v roce 2006 inspirací k založení Hudební školy I. stupně, ve které se vzdělávají děti a mládež ve hře na klavír, housle, violoncello, kytaru, akordeon, perkusní a dechové nástroje.

Řada nabídek výchovného a kulturního charakteru navazuje na hornické tradice, legendy a zvyky, typické výhradně pro wielický region, jako např. Velikonoční obyčej „Siuda Baba”. Tento obyčej má svůj počátek v pohanských dobách a souvisí s kultem bohyně jara Ledy. Staré tance a popěvky z okolí Wieliczki jako např.: Tanec s jablůňkou, tanec s kohoutkem, dožínkový obřad, krakovská svatba udržují folklórní soubory.

Výjimečný solný důl, starobylá architektura, půvabné parky a aleje dělají z Wieliczki atraktivní cíl turistických výletů. Rozhodně stojí zato navšívit místo, kde se pojí historie a současnost a vytváří mimořádnou atmosféru hornického města s tradicemi sahajícími do časů velkých králů.





Tagi